• 12. ročník Štefánikovej latky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dvanásty ročník Štefánikovej latky.

            Dvanásty ročník Štefánikovej latky

                 Tak ako každý rok, aj tohto roku predchádzalo 12. ročníku Štefánikovej latky školské kolo v skoku do výšky. Zúčastnilo sa ho 75 žiakov v šiestich kategóriách. Skokanské preteky prebiehali vo veľkej telocvični školy. Víťazi z triednych kôl sa popasovali s navyšujúcou sa latkou a svoje zručnosti pretavili do dobrých výkonov. Okrem súťažiacich sa na úspešnom priebehu školskej súťaže podieľali aj žiaci, ktorí celé skokanské podujatie zdarne organizovali. Zabudnúť nemôžme ani na divákov, ktorí vytvárali pre skokanov náramne potrebnú energickú atmosféru.

                 Po školskej generálke v skoku do výšky sa v piatok 5.5.2023 konalo na vonkajšom atletickom areáli školy naše skokanské podujatie, na ktoré každoročne pozývame školy z celého okresu. Tento rok bol v doterajšej histórii (od roku 2009) poznačený najnižšou možnou účasťou.  Štefánikovej latky sa zúčastnili len dve školy, no krásne počasie a veľmi dobré výkony nám dali zabudnúť na absenciu ostatných škôl. V družnej atmosfére sa 23 žiakov v kategórii dievčat a chlapcov prezentovalo svojimi skokanskými zručnosťami, odrazovými schopnosťami a ich momentálna športová forma rozhodla o víťazoch a dovolíme si tvrdiť, že o statných, nakoľko takéto podujatie jednoducho nemá porazených.

                 Ďakujeme všetkým súťažiacim, organizátorom a tradične aj divákom a už teraz sa tešíme na trinásty ročník Štefánikovej latky.


            Výsledky školského aj mestského kola sú v prílohách

          • Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína.

            Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína

             

            Michalovské mestské kultúrne stredisko v dňoch 3. – 5. mája 2023 ožilo krásou slova. Tieto dni sa niesli v znamení krajskej súťaže Hviezdoslavovho Kubína pod názvom Metamorfózy slova.

            Základnú školu, M. R. Štefánika a okres Trebišov úspešne reprezentovala žiačka Vivienne Valcerová. Zo súťaže si odniesla 2. miesto v 1. kategórii za prednes prózy s návrhom na postup na celoslovenskú súťaž do Dolného Kubína a získala aj Cenu diváka.  

            Detský recitačný kolektív MiRaŠik, v zastúpení 13 žiakov 4. B triedy, ktorí pracujú pod vedením svojej triednej učiteľky PaedDr. Márie Štefanovej si vybojoval krásne 2. miesto.

            Srdečne blahoželáme!

          • Chutné nátierky 4. A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Chutné nátierky 4. A.

            Žiaci  4. A si na pracovnom vyučovaní vyskúšali pripraviť dve nátierky - vajíčkovú a tuniakovú.

            Trúfli si aj na ovocný zákusok. Spoločne zvládli všetky činnosti potrebné pri varení. 

          • Šikovná rybárka

          • Šikovná žiačka z našej školy, Evka Kačalová!

             

            Evka svoj voľný čas venuje nielen škole, ale navštevuje aj rybársky krúžok v Centre voľného času. 

            Tohto roku na rybárskych pretekoch „Parchovianska rybička“ vylovila najťažšieho kapra a získala Putovný pohár predsedu KSK, ktorý bude v našej škole do ďalších pretekov.

            Blahoželáme a prajeme ešte veľa vzácnych rybárskych úlovkov!

             

          • Biblická olympiáda - krajské kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblická olympiáda - krajské kolo.

            Naše žiačky, Sofia Lovásová z 5. B, Laura Maďarová zo 7. D a Viktoria Hamžiková zo 7. B, sa dňa 25. apríla  zúčastnili krajského kola Biblickej olympiády v Košiciach. Obhájili svoje prvenstvo z okresného kola a postupujú na celoslovenské, ktoré sa bude konať v Bratislave v dňoch 23 - 24. mája.

          • Prváci členmi školskej knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prváci členmi školskej knižnice.

            Prváci členmi školskej knižnice

            Aprílové dni sa niesli v znamení prijímania prváčikov za členov školskej knižnice. 

            Žiaci dostali čitateľské preukazy a vybrali si na čítanie prvé knihy.

            Veríme, že ich zaujmú a oni sa stanú dlhoročnými čitateľmi. 

          • Bedminton - okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bedminton - okresné kolo.

            Bedminton - okresné kolo

            ZŠ Komenského hostila okresné kolo v bedmintone žiakov a žiačok. Okresného kola sa zúčastnila ZŠ Komenského, ZŠ M. R. Štefánika a CZŠ s MŠ sv. Juraja z Trebišova. Žiaci (Šimon Karvaš 9. A, Denis Tóth a Peter Zámborský 8. A) aj žiačky (Radka Tóthová 9. A a Tamara Poľacká 5. A) podali vynikajúce výkony, ktoré im zabezpečili celkové víťazstvo a postup na krajské kolo.

            Veľká gratulácia a držíme prsty do ďalšieho zápolenia!

          • Vybíjaná - okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vybíjaná - okresné kolo.

            Vybíjaná - okresné kolo

            Dňa 30.3.2023 sa konalo na ZŠ Komenského okresné kolo vo vybíjanej. Okresného kola sa zúčastnilo päť ZŠ z okresu Trebišov (ZŠ Komenského, TV; ZŠ M. R. Štefánika, TV; CZŠ sv. Rodiny, Sečovce; ZŠ Čierna nad Tisou a ZŠ Streda nad Bodrogom). Hralo sa systémom každý s každým.

            Naše žiačky (Soňa Burdová, Jana Knežová, Terézia Kusová, Alžbeta Naďová, Nela Lajošová zo 7. C, Laura Maďarová, Lívia Zuščáková, Sofiya Sorochan, Lora Petrová zo 7. D, Natália Domorádová 7. A, Simona Maňková a Kristína Majovská zo 6.A) si vybojovali 1. miesto.

            Žiačkam patrí veľká gratulácia a držíme prsty na krajskom kole!

          • Noc s Andersenom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom.

            Noc s Andersenom

             

            Hans Christian Andersen, dánsky kráľ rozprávok,  privítal štvrtákov na nočnom dobrodružstve. Opäť sme sa zapojili do medzinárodného podujatia Noc s Andersenom, ktoré podporuje čítanie a rozvíja lásku ku knihám.  A čo všetko sme s Andersenom robili? Čítali, tvorili, behali, hľadali, skladali, rozmýšľali, rozprávali, hostili sa, zabávali a trošku aj spali. Do našej partie sme tento rok prizvali aj Kristu Bendovú a v knižných príbehoch aj zábavných  aktivitách sme strávili príjemný večer i noc. Spoznali sme sa ešte viac, utužili priateľstvá, niečo nové sa naučili a bolo nám fajn...

            Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli a všetkým, ktorí prišli. Noc s Andersenom bola opäť rozprávková.

          • Predškoláci na návšteve

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Predškoláci na návšteve.

            Predškoláci na návšteve

             

            Septembrový školský zvonec sa ohlasuje budúcim prvákom čoraz hlasnejšie. V týchto dňoch ich zvedavé kroky vedú  k bránam mnohých škôl. Dňa 30.3. navštívili predškoláci z MŠ Škultétyho aj naše Včielky v 1. B. Bližšie sa zoznámili so školským prostredím a  prácou na vyučovaní. Prváci predviedli, čo sa od začiatku školského roka naučili  a spolu s predškolákmi čítali, počítali, hrali sa a zabávali. Čakali na nich rozmanité zaujímavé stanovištia: programovali pohyb včielky Bee-Bot, zahrali si pexeso, čítali so Snehulienkou a siedmimi trpaslíkmi, cvičili na fitloptách, budovali stavby z kociek, písali svoje mená a plnili úlohy v pracovných listoch. Predškoláci predviedli svoju šikovnosť, boli odvážni, bystrí a zruční. Za svoje snaženie si právom zaslúžili sladkú odmenu a malý darček, ktorý pre nich pripravili šikovné štvrtáčky s pani učiteľkami. Tešíme sa na všetkých prváčikov v septembri a prajeme  budúcim žiačikom úspešný prvý školský krok!

          • Základný plavecký výcvik - 3. B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Základný plavecký výcvik - 3. B.

            Základný plavecký výcvik - 3.B

                 Žiaci 3. B úspešne absolvovali základný plavecký výcvik pod vedením skúsených inštruktorov. Pomocou rôznych hier sa učili ležať na vode, splývať ... no predovšetkým plávať štýlom kraul a znak. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach aj vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšní. Boli disciplinovaní, snaživí a všetci urobili veľa práce. Plavecký výcvik bol ukončený plaveckými pretekmi. Všetci dostali  "mokrý diplom", odmenu a víťazi medaily.

          • Hodiny tvorivosti, fantázie a hravosti v učebni VYV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodiny tvorivosti, fantázie a hravosti v učebni VYV.

            Hodiny tvorivosti, fantázie  a hravosti  v učebni VYV

             

            Žiaci 5. - 9. ročníka rozvíjajú svoju fantáziu, tvorivosť i hravosť v špecializovanej učebni výtvarnej výchovy. 

            Žiaci na hodinách výtvarnej výchovy prostredníctvom výtvarných činností́, hravou formou spoznávajú́ vyjadrovacie prostriedky vizuálnych umení́ (kresby, maľby, plastiky). Formou výtvarných činností́ (kreslenia, maľovania, priestorového a objektového vytvárania) sa stretávajú́ so svetom navrhovania dizajnu, architektúry, fotografie, videa a filmu.

            Zároveň  získavajú́ dôležité́ kompetencie porozumenia reklame, filmu a videu, dizajnu, architektúre; fotografiám obrazom a objektom, ktoré́ ich obklopujú́ a vytvárajú́ ich „obraz sveta“.
            Žiaci sú́ prostredníctvom aktívnych činností́ uvádzaní́ do vizuálnej kultúry a komunikácie –na úrovni poznania i vlastného vyjadrovania.

          • Hodiny informatiky na druhom stupni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodiny informatiky na druhom stupni.

            Na hodine informatiky žiaci šiesteho a siedmeho ročníka vytvárajú koncepty pomocou blokového programovacieho jazyka. Takto získavajú praktické zručnosti pri vytváraní interaktívnych projektov, hier a animácií, a pritom sa zabávajú. Začínali postupnosťou krokov, pokračovali cyklami, funkciami a premennými. Hravou formou získavajú zručnosti v logickom uvažovaní a základoch programovania.

            Rovnako aj starší žiaci ôsmeho ročníka si na hodinách informatiky vyskúšali základy jazyka HTML pre tvorbu webových stránok. Znalosť tohto jazyka je pre všetkých, ktorí si chcú vytvoriť vlastnú webstránku na osobné či pracovné účely. Celý jazyk HTML je zložený z tzv. tagov (nazývaných aj značiek), ktoré určujú zobrazenie jednotlivých elementov na stránke. Žiaci si vyskúšali formátovať text, vložiť a upraviť obrázky, hypertextové odkazy, tabuľky a celkovú úpravu budúcej stránky, kde si uvedomili vzájomné prepojenie jednotlivých častí. Ôsmaci okrem základov jazyka HTML pochopili, že stránka by mala byť vytvorená tak, aby sa dala ľahko používať, bola ľahko prístupná a zrozumiteľná. Orientácia musí byť bezproblémová a logická. Dôležitá je štruktúra a previazanosť logických celkov. Informácie majú byť napísané, jasne, stručne, výstižne a príťažlivo. Na konci si sami si uvedomili pútavosť a prehľadnosť svojich výtvorov. Naši žiaci si zároveň cibrili trpezlivosť a pochopenie, že všetko si vyžaduje určité sústredenie a čas, niektoré procesy sa jednoducho nedajú urýchliť.

          • Netradičná hodina matematiky v 1.A triede

          • Netradičná hodina matematiky v 1.A triede žiakov veľmi zaujala a motivovala k aktívnej činnosti. V rámci učiva oboznamovanie sa s priestorovými tvarmi a rozvíjanie priestorovej predstavivosti sa žiaci hravou formou oboznamovali s manipuláciou s kockami. Podľa pokynov hore, dole, vpravo, vľavo, spredu, zozadu, ukladali kocky a vytvárali jednoduché stavby. Snažili sa správne postaviť stavbu podľa plánu, určiť koľko kociek sa použilo na stavbe, z koľkých kociek bola postavená zelená alebo červená veža. Do plánu stavby zapisovali počet a farbu použitých kociek, rozhodovali, ktoré tvrdenie je pravdivé a nepravdivé. Otázky typu - Akej farby je kocka nad určitou kockou? Akej farby je kocka za ....? Akej farby je kocka naľavo od .....? Akej farby je kocka hneď pred...... ? Vyfarbi kocku pod ......na červeno a  iné  úlohy, viedli žiakov nielen k aktívnej pozornosti, ale aj k  získavaniu zručností potrebných pri stavbe podľa zadania.

          • Marec v školskej knižnici.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec v školskej knižnici..

            Marec v školskej knižnici

            V marci sa uskutočnilo rozprávkové dopoludnie pre žiakov 2. ročníkov. Čítali rozprávky s porozumením, skladali puzzle a maľovali obrázky z prečítaného textu. Akcia prispela k čitateľskej gramotnosti našich detí, ale hlavne k rozvíjaniu ich lásky ku knihám.

          • Poznáte najväčších žrútov energie?

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Poznáte najväčších žrútov energie?.

            Poznáte najväčších žrútov energie­?

            Dňa 27.3.2023 mali žiaci deviateho ročníka možnosť zúčastniť sa besedy, ktorej hlavným cieľom je motivovať mladých ľudí, aby využívali energiu úsporne a poskytnúť im praktické odporúčania, ako hľadať rezervy a znižovať spotrebu energie. Pani Ing. Slávka Kočanová, PhD. zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry zaujímavým spôsobom priblížila žiakom teoretické vedomosti o tom, ako sa doma správať energeticky úspornejšie. Počas prednášky žiaci získali aj praktické informácie ako prečítať napr. energetické štítky na spotrebičoch, ako používať termostatické hlavice na radiátoroch a iné dôležité informácie o využívaní a šetrení elektrickej energie v domácnostiach.

            Súčasťou prednášky bola aj téma obnoviteľných zdrojov, ktoré sú alternatívnymi zdrojmi energie budúcnosti. Žiaci získali detailnejšie informácie o najznámejších alternatívnych zdrojoch, medzi ktoré sa zaradzujú fotovoltické panely, veterné turbíny, slnečné kolektory, kotly na biomasu alebo tepelné čerpadlá. Spomínané zdroje najmenej znečisťujú životné prostredie.

            Za zorganizovanie tejto akcie ďakujeme pracovníkom Zemplínskej knižnice v Trebišove.

          • Pytagoriáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pytagoriáda.

            Pytagoriáda

            a 20. a 21. marca 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Okresné kolo sa konalo na Obchodnej akadémii v Trebišove. V kategórii P3 získala 3. miesto žiačka Barbora Jurašková (III. C) a v kategórii P5 získal 1. miesto žiak Richard Košara (V. A).

            Srdečne blahoželáme a želáme mnoho ďalších takýchto úspechov. 

    • Kontakty

      • Základná škola
      • +421566684416
      • Telefón učtáreň: 056/6724223
      • M. R. Štefánika 910/51 07501 Trebišov Slovakia
      • IČO: 035541113
      • DIČ: 202 166 34 79
      • Riaditeľka školy: RNDr. Iveta Kučerová Telefón: 056/6684416, 0901 704 093
      • Zástupkyňa riaditeľky pre 1. stupeň a ŠKD: Mgr. Renáta Lapitková, email: lapitkova@zsmrstv.edu.sk, telefón: 0903 645 685
      • Zástupkyňa riaditeľky pre 2. stupeň: PaedDr. Božena Vašková, email: zastupkyna@zsmrstv.edu.sk, telefón: 0903 645 685
      • Vedúca školskej jedálne: Monika Dulovičová, email: jedalen@zsmrstv.edu.sk, telefón: 0903 644 841