• 3. C spoznáva Liptov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 3. C spoznáva Liptov.

            3.C spoznáva Liptov - Čutkovská dolina, Obrovo, Černovská tragédia, Ružomberský špión - hľadanie indícií a riešenie úloh, Andrej Hlinka, synagóga, Liptovské múzeum, galéria Ľudovíta Fullu, jezuiti - všetko vďaka super ľuďom z LIPTOV ACTIVE.

          • ZBER PAPIERA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ZBER PAPIERA.

            ZBER PAPIERA

             

            Problematika ochrany životného prostredia sa v súčasnosti dostáva do popredia. S tým je úzko spätá aj separácia odpadu, napr. starého papiera, ktorý v mnohých domácnostiach, školách a firmách zaťažuje priestory a následne, po jeho vyhodení do zmiešaného komunálneho odpadu, aj životné prostredie. Ako každý rok aj v tomto školskom roku naša základná škola a Mesto Trebišov zorganizovali zber papiera, a tak sme prispeli aspoň „kvapkou v mori“ k záchrane našich stromov.  

            Spolu sa vyzbieralo 23 006 kg papiera.

            Vyhodnotenie :  

            1. miesto : Bianka Brynzey  II. C  -  8 280 kg

            2. miesto : Barbara Brynzey I. B  -  2 680 kg

            3. miesto : Daniela Tothová  I. C  -  1 290 kg  

            Okrem víťazov do týchto 23 ton úctyhodnou hmotnosťou papiera prispeli aj žiaci:

            Samko Kotos  2. C  –  1 140 kg, Simona Oprysková  5. B  – 890 kg,  Milan Kakaš  5. A – 780 kg,  Ema Danková  5. A - 730 kg,  Markus Pisio 2. C - 580 kg, Martina Majovská 2. C –  500 kg a mnohí ďalší.

            Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do zberu papiera vyslovujeme veľkú vďaku! 

            Vedeli ste, že  1 tona zberového papiera zachráni 17 stromov? Z toho vyplýva, že naši žiaci svojou usilovnosťou zachránili takmer 391 stromov.

            Zdroj

            https://www.ekobal.sk/o-nas/aktuality/popularita-recyklovaneho-papiera-stale-rastie

             

            Ešte raz ďakujeme!

          • ŠKD - Deň detskej radosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Deň detskej radosti.

            ŠKD   -  Deň detskej radosti

             

            Na Slovensku, ale aj v iných krajinách, je prvý jún venovaný deťom. My sme Medzinárodný deň detí oslávili v Školskom klube detí tak, ako sa patrí - súťažením, zábavou a tancom.

            Pani vychovávateľky si pre nás pripravili rôzne súťaže a zábavné úlohy. Nám sa páčili všetky a ani sme nevedeli, čo si vyskúšame skôr.  Nakoniec sme si počas popoludnia na školskom dvore stihli zasúťažiť vo všetkých disciplínach.

            Na chvíľu sa pri nás zastavila aj jedna vážna dospeláčka – pani riaditeľka.  Tiež si vyskúšala triafanie loptičkou a išlo jej to veľmi dobre.

            Prežili sme spoločne pekný deň. Všetkým deťom na svete prajeme, aby sa mohli zabávať rovnako ako my. A nie len to. Tiež im prajeme veľa zdravia, lásky a šťastný detský život v mieri.

          • Víťazstvo v celoslovenskej výtvarnej súťaži – Vojaci očami detí

          • Víťazstvo v celoslovenskej výtvarnej súťaži – Vojaci očami detí

            Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do tradičnej výtvarnej súťaže – Vojaci očami detí.  Túto súťaž každoročne vyhlasuje minister obrany, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a časopis Obrana.

            Úlohou súťažiacich je zobraziť vojakov pri ich výcviku, činnostiach zachraňujúcich životy, obranu štátu a podobne. Na súťaži sa v tomto šk. roku zúčastnilo 293 škôl a 2335 výtvarných prác.

            Výtvarné práce hodnotila porota v zložení:

            Ľ. Suchalová Harichová – výtvarníčka, ilustrátorka

            M.Kellenberger – výtvarník, ilustrátor

            F. Guldan – maliar, sochár

            L. Zvalová – Generálny štáb OS SR

            S. Puškášová – Veliteľstvo posádky v Bratislave

            S. Žvačeková – Kancelária ministra obrany

            M. Ščepka – Kancelária ministra obrany

            M. Macáková – oddelenie marketingu MO

            P. Vitko – šéfredaktor časopisu Obrana

            Veľmi sa tešíme , že v takejto silnej konkurencii sa podarilo našej žiačke Sofii  Lovásovej  z VI. B  triedy ​​​​zvíťaziť  medzi staršími žiakmi a získať 1. miesto a cenu ministra obrany. Slávnostné odovzdávanie cien  sa uskutočnilo  5. 6. 2024  v Sále cti 21. mechanizovaného práporu v Trebišove.

            Ceny oceneným žiakom odovzdávali  v zastúpení ministra obrany p. Vitko /časopis Obrana/,  p. Zelený /zástupca veliteľa mechanizovaného práporu v Trebišove / a   p. Čižmár /primátor Trebišova/.

             

            Ďakujeme, blahoželáme našej víťazke a držíme jej palce v ďalšej tvorivej činnosti !

          • MDD

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí si pre nás deviataci pripravili v pondelok 3.6.2024 deň plný rôznych zábavných aktivít.Týchto aktivít sa zúčastnili žiaci 5.-8. ročníka. Aktivity boli vo forme rôznych stanovíšť. Zabávali sme sa športom, ale aj vedomostnými kvízmi. Na záver programu bola tombola, z ktorej sa tešil každý žiak.Tento deň sme si všetci užili.

          • Poľsko - poznávací zájazd

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Poľsko - poznávací zájazd .

            Poľsko - poznávací zájazd 

            V stredu 22.5. prišiel deň, na ktorý sme všetci deviataci trpezlivo čakali. Bol to zájazd do Poľska. Ráno o 7:00 sme sa začali zbiehať na parkovisku, naložili sme kufre do autobusu a vyrazili sme.

            Čakala nás celkom dlhá cesta, no spríjemnili sme si ju dobrou náladou a spevom. Po ceste sme sa zastavili na Dukle pri pamätníku padlých vojakov druhej svetovej vojny, kde sme sa porozhliadali po cintoríne a niečo sa aj dozvedeli. Cesta ubehla celkom rýchlo a dorazili sme do Poľska.

            Naša prvá zastávka bola Osvienčim, jedno z najdôležitejších miest dejín. Tento bývalý koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau, sa stal symbolom hrôz holokaustu. Počas prehliadky sme mali možnosť vidieť autentické baraky, plynové komory a osobné veci obetí. Táto návšteva bola plná emócii, nových poznatkov a zároveň nám pripomenula dôležitosť vzdelávania sa o histórii.

            Na druhý deň sme sa naraňajkovali a vyrazili sme do soľnej bane Wieliczka, ktorá je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Táto fascinujúca podzemná sieť chodieb a komôr nám odhalila krásu a históriu ťažby soli. Prešli sme cez nádherné soľné kaplnky, sochy a obrovské sály. V jaskyni sme mali možnosť ochutnať soľ, ktorá bola na stenách. Niektorí z nás sa do toho smelo pustili a začali lízať steny jaskyne.

            Na záver nášho zájazdu sme sa vydali do Krakowa, kde sme sa prešli po nádhernom námestí. Videli sme tam plno historických pamiatok. Neskôr sme sa vybrali na hrad Wawel, ktorý je symbolom poľskej kultúry. Tento nádherný hrad nás ohromil svojou architektúrou. Prešli sme sa po nádvorí, odkiaľ sme mali krásny výhľad na rieku Vislu. 

            Náš školský zájazd bol plný nielen hlbokých historických zážitkov a kultúrnych objavov, ale aj pekných spoločne strávených chvíľ. Každý deň priniesol nové poznatky a dojmy, ktoré nám pomôžu lepšie porozumieť dejinám a kultúre nášho susedného národa.

            Šarlota Bubeňková, IX. A

          • Rozprávková beseda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávková beseda.

            Rozprávková beseda

            30. máj bol pre žiakov 5. A výnimočný. Ich  netradičná hodina slovenského jazyka bola  realizovaná v priestoroch Okresnej knižnice v Trebišove. Vyučovanie literárnej výchovy sa uskutočnilo formou interaktívnej besedy s Braňom Jóbusom, známym slovenským spisovateľom pre deti a mládež. Braňo Jóbus rozprával o všetkých svojich knihách, pozitívnom prístupe k životu, o svojich snoch, ktoré stihol splniť sebe aj iným. Jeho zaujímavé rozprávanie striedali hudobné vstupy, v ktorých priestor získali hlavne piesne viažuce sa k jeho rozprávkovým knihám. Vyvrcholením  úžasného podujatia boli kreatívne odpovede na zaujímavé otázky žiakov, autogramiáda a spoločné fotenie.

          • Spisovatelia z 3. C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spisovatelia z 3. C.

            Spisovatelia z 3. C

            Najprv sme si vymysleli rozprávku, potom sme pracovali vo Worde na počítači - prepisovali, formátovali text. Na internete sme vyhľadali vhodné obrázky a vložili do textu. Niektoré rozprávky sme ilustrovali. Nakoniec sme vytvorili vlastnú knihu - Sysle z 3. C. Naše rozprávky prečítame prváčikom. Možno sa v našej triede práve narodil budúci spisovateľ.

          • Deň otvorených dverí v Domove sociálnych služieb v Trebišove

          • Deň otvorených dverí

            v Domove sociálnych služieb v Trebišove

             

            Naši šikovní žiaci 1. stupňa a talentované členky súboru MiRaŠik 22. 5. 2024 rozžiarili deň všetkým prítomným v Domove dôchodcov a sociálnych služieb Lumen v Trebišove. Potešili  ich spevom, tancom i veselým slovom.

            Na malú chvíľu sa stali spolu so svojimi učiteľmi súčasťou veľkej rodiny  seniorov, ich príbuzných, kamarátov a  zamestnancov. Naplnili spoločný   deň  radosťou,  úsmevom, ľudskosťou a porozumením .

             

          • Deň Zemplína

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zemplína.

            Deň Zemplína

            Dňa 30.4.2024 si žiaci našej školy mohli pripomenúť zvyky a tradície  našich starých rodičov v druhom ročníku podujatia s názvom „Deň Zemplína“.  Prostredníctvom kreatívnych dielní, prednášok, ukážok ľudového tanca a spevu či prípravy tradičných zemplínskych jedál si žiaci spoločne s učiteľmi zaspomínali, ako sa kedysi žilo.

                       Na zaujímavých workshopoch mali možnosť naučiť sa tvoriť zemplínske ornamenty, vyskúšať si zdobenie perníkov alebo si osvojiť základy tkania, vyšívania či drotárstva. Krásny slnečný „zemplínsky“ deň vyvrcholil kultúrnym programom našich žiakov a stavaním mája pred budovou školy.

          • Trinásty ročník Štefánikovej latky

          • Trinásty ročník  Štefánikovej latky

             

                 Tak ako každý rok, aj tohto roku predchádzalo trinástemu ročníku Štefánikovej latky školské kolo v skoku do výšky. Zúčastnilo sa ho 111 žiakov v šiestich kategóriách. Skokanské preteky prebiehali na školskom ihrisku. Najlepší z triednych kôl sa popasovali s navyšujúcou sa latkou a svoje zručnosti pretavili do dobrých výkonov. Okrem súťažiacich sa na zdarnom priebehu školskej súťaže podieľali aj žiaci, ktorí celé skokanské podujatie zdarne organizovali. Zabudnúť nemôžme ani na divákov, ktorí vytvárali pre skokanov potrebnú energickú atmosféru.

             

                 Po školskej generálke sa konalo vo vonkajšom atletickom areáli školy naše skokanské podujatie, jeho trinásty ročník, na ktoré každoročne pozývame školy z celého okresu. Tento rok prijali pozvanie štyri školy. V družnej atmosfére a za krásneho počasia sa 27 žiakov, osobitne v kategórii dievčat a chlapcov, prezentovalo svojimi skokanskými zručnosťami, odrazovými schopnosťami a ich momentálna športová forma rozhodla o víťazoch. Dovolíme si však tvrdiť, že nimi boli všetci, lebo takéto podujatie jednoducho nemá porazených. Každoročne sa na ňom stretávajú učitelia a žiaci, ktorí majú blízko k skoku do výšky a atletike. Zároveň je to ideálna príprava pred okresným kolom v atletike základných škôl či Poddargovskými hrami.

                 Ďakujeme všetkým súťažiacim, učiteľom, organizátorom a tradične aj divákom a už teraz sa tešíme na štrnásty ročník Štefánikovej latky.

             

            Výsledky školského aj mestského kola sú v prílohách.

          • Divadlo Odivo z Banskej Bystrice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadlo Odivo z Banskej Bystrice.

            Divadlo Odivo z Banskej Bystrice

            vyčarilo úsmev našim prvákom a druhákom

             

            Už vám niekedy z obľúbenej knihy vypadol vlk? Je to veľká nepríjemnosť. Stratený blúdi pomedzi riadky, zatúla sa do divočiny, aj do praveku k dinosaurom, zaklope na vrátka siedmim kozliatkam a natrafí aj na vlčiu svorku.

            Cestu vlka, smiech, pestrú hudbu, množstvo umeleckých zážitkov nám sprostredkovalo Divadlo Odivo z Banskej Bystrice v divadelnom predstavení O vlkovi, ktorý vypadol z knižky, no najmä rozžiarilo detské očká prvákov a druhákov, ktorí prežili 14. 5.  a 15. 5. 2024 s hercami a bábkami čarovnú hodinku fantázie.

            Ďakujeme kníhkupectvu Šum za vytvorenie priestoru, v ktorom žiaci našej školy mali možnosť  vnoriť sa do sveta fantázie, tvorivosti a prežívať radosť, ktorú nám prináša umenie.

          • Slovenčina s micro:bitmi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slovenčina s micro:bitmi.

            Slovenčina s micro:bitmi



            Žiaci V. B triedy vytvorili tlačidlá z kartónu, ktoré pripojili pomocou elektrických obvodov k mikro:bitom. Na hodine informatiky vytvorili program, ktorý náhodne generoval vždy jedno písmeno abcedy. Naučili sa používať premenné, náhodný výber, aj podmienku. Nakoniec si zapojili micro:bity pomocou krokosvorkových káblov do el. obvodu s micro:bitom, ktoré použili na hodine slovenčiny. Micro:bit zobrazoval náhodné písmená a žiaci pracovali v pracovnom liste podľa zadaní, kde si s hrou Meno, mesto, zviera, vec zopakovali podstatné aj prídavné mená.

            Hodiny TECH – INF – SJL,  boli logicky prepojené so zvyšujúcou sa obťažnosťou, ktorú žiaci vnímali ako hru. Aj takto môžeme prepojiť učenie so zábavou a zároveň s reálnym životom.

          • Micro:bity vo výučbe: "Povedz mi čo cítiš".

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Micro:bity vo výučbe: "Povedz mi čo cítiš"..

            Žiaci z 3. C vytvorili na hodine výtvarnej výchovy pocitových smajlíkov - radostného, smutného a neutrálneho. V programe MakeCode vytvorili program, kde vložili hudbu ľudových piesní zo Zemplína a nahrali ich do mikrobitov. Pracovali v tímoch a po zapojení obvodov, stlačením vybraného smajlíka im zahrala hudba. Spoločná práca zlepšila komunikáciu medzi deťmi. Výsledok je super projekt "Povedz mi, ako sa citiš".

    • Kontakty

      • Základná škola, M. R. Štefánika 910/51, Trebišov
      • +421566684416
      • Telefón učtáreň: 056/6724223
      • M. R. Štefánika 910/51
        07501 Trebišov
        Slovakia
      • IČO: 035541113
      • DIČ: 202 166 34 79
      • Riaditeľka školy: RNDr. Iveta Kučerová
        Telefón: 056/6684416,
        0901 704 093
      • Zástupkyňa riaditeľky pre 1. stupeň a ŠKD:
        Mgr. Renáta Lapitková,
        email: lapitkova@zsmrstv.edu.sk,
        telefón: 0903 645 685
      • Zástupkyňa riaditeľky pre 2. stupeň:
        PaedDr. Božena Vašková,
        email: zastupkyna@zsmrstv.edu.sk,
        telefón: 0903 645 685
      • Vedúca školskej jedálne: Monika Dulovičová,
        email: jedalen@zsmrstv.edu.sk,
        telefón: 0903 644 841