• VIANOČNÁ TVORIVÁ DIELŇA - 4.C
          • VIANOČNÁ TVORIVÁ DIELŇA - 4.C

          • VIANOČNÁ TVORIVÁ DIELŇA - 4.C

            Podpora kreativity, posilnenie koncentrácie na realizovanú činnosť, alebo len uvoľnenie atmosféry a otvorenie sa zážitku, to sú hlavné benefity tvorivej dielne. Je to priestor fantázie. Ak k tomu pridáme dieťa, tak je to priestor bezhraničnej fantázie, zážitkov, radosti a jedinečných umeleckých diel. Tvorivé dielne sú zamerané predovšetkým na zážitok z tvorby, experimentovanie s rôznymi materiálmi a výtvarnými postupmi.

            Naša VIANOČNÁ TVORIVÁ DIELŇA bola o to vzácnejšia, že tvorili celé rodiny- mamky, ockovia, babky, tety, súrodenci. Čarovnej atmosfére s vôňou perníkov, horúceho čaju a tvorivej nálady sme podľahli všetci a prežili krásne adventné popoludnie.

            Za nádherné výrobky ďakujú tr. uč. J. Zubková a p.vych. D. Berincová

             

             

            Do galérie VIANOČNÁ TVORIVÁ DIELŇA - 4.C boli pridané fotografie.

        • Informatická súťaž  iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili celoštátnej on-line informatickej súťaže iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u našich žiakov. Súťaž podnecuje u detí využívanie IKT, posmeľuje ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V kategórii Bobríci súťažilo 81 žiakov a z toho bolo 17 úspešných riešiteľov.                                                                     

            Všetkým srdečne blahoželáme!

             

            Do galérie Informatická súťaž iBobor boli pridané fotografie.

        • DETSKÁ ATLETIKA
          • DETSKÁ ATLETIKA

          • V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu DETSKÁ ATLETIKA. Hlavným cieľom je ponúknuť rodičom a ich deťom novú možnosť rozvoja pohybových schopností v podobe pravidelnej celoročnej športovej aktivity. Snahou Projektu DETSKÁ ATLETIKA je priviesť deti k pravidelnému športovaniu, tak aby sa šport stal súčasťou životného štýlu. V neposlednom rade ako prevenciou pred sociálno-patologickými javmi v neskoršom veku.  Rozvoj základných pohybových schopností ako sú rýchlosť, výbušnosť, vytrvalosť, koordinácia, ohybnosť alebo obratnosť je v atletike rozpracovaný na vysokom stupni. Pre optimálny rozvoj týchto schopností je nanajvýš žiadúce, aby boli rozvíjané u detí tieto schopnosti všestrannou formou v senzitívnom veku. Behanie, skákanie, hádzanie sú základné pohybové aktivity vlastné nie len atletike, ale uplatnenie nachádzajú i v iných športoch.          

                             Žiaci prvého stupňa sa môžu prihlásiť do krúžku pod vedením p.uč. Mgr. Zuzky Zamborskej a PaedDr. Jany Zubkovej. Učiteľky absolvovali školenia trénerov detskej atletiky. Školenie vychádza z projektu IAAF Kids´Athletics. IAAF v roku 2005 vydala atletickú príručku pre deti vo veku od 6 do 15 rokov s dvoma cieľmi:

            • urobiť z atletiky najčastejšie používaný individuálny šport na školách,
            • umožniť talentovaným deťom, čo najefektívnejšiu atletickú prípravu.

            Tešíme sa na ďalších malých športovcov.

             

            Do galérie DETSKÁ ATLETIKA boli pridané fotografie.

        • Rozsvietenie vianočného stromčeka
          • Rozsvietenie vianočného stromčeka

          • Žiaci 1.A sa zúčastnili krásnej vianočnej akcie: Rozsvietenie vianočného stromčeka, ktorú pre nich pripravila teta knihovníčka Majka Majcherová v Zemplínskej knižnici v Trebišove. Súčasťou tejto akcie boli tvorivé dielne, kde deti vyrábali vianočné pohľadnice a vytvorili jedinečné kúsky.

            Ďakujeme za túto krásnu akciu. 

             

             

            Do galérie Rozsvietenie vianočného stromčeka boli pridané fotografie.

        • Literárna dielňa: Čítame hravo, tvorivo i aktívne
          • Literárna dielňa: Čítame hravo, tvorivo i aktívne

          • Ministerstvo školstva  vyhlásilo školský rok 2016/2017 za Rok čitateľskej gramotnosti.  Mali by sme čítať nie preto, aby  sme protirečili alebo dokázali omyl, alebo verili a považovali za samozrejmé, či našli tému na rozhovor alebo diskusiu, ale aby sme zvažovali a premýšľali.                                                                                                                                                          

            Je známe, že kto rozumie textom, rozumie aj svetu. Totiž bez porozumenia je človek často bezradný a nevie si správne vybrať z množstva informácií, ktoré sa na neho valia z viacerých strán. V súvislosti s touto bezradnosťou je ľahšie manipulovateľný a nesamostatný. Hlavne pre tieto skutočnosti je v dnešnej dobe veľmi dôležité disponovať čitateľskými zručnosťami, ktoré sú potrebné už v škole, aby učenie pre deti bolo efektívne a zmysluplné. Táto kompetencia však ovplyvňuje aj uplatnenie absolventov v praktickom živote a na trhu práce. Nezanedbateľná je i práca s umeleckým textom, ktorý je potrebný pre rozvoj krásy duše. V našej  škole máme rôzne typy žiakov. Jedni berú do rúk knihy radi, no niektorí robia radšej čokoľvek iné. Ako teda zmotivovať tých lenivejších a povzbudiť zvedavých?  

            Jedným z prostriedkov správneho motivovania k čítaniu a väčšiemu záujmu o umelecké texty bola  dielňa s názvom Čítame hravo, tvorivo i aktívne, ktorá sa v našej škole uskutočnila 25. 11. 2016.  Bola určená pre piatakov, ktorí sa ešte len učia pracovať s umeleckým textom. Najprv sa žiaci hrali rôzne didaktické hry, ktoré boli určené na podporu čítania, potom čítali text z knihy od Daniela Heviera  Svet  zachránia rozprávky. Po prečítaní textu nasledovali rôzne aktivity na bezprostredné porozumenie textu. Druhá vyučovacia  hodina prebiehala v digitálnej učebni, kde deti na interaktívnej tabuli súťažili v literárnom kvíze zameranom na podporu čitateľskej gramotnosti. Neskôr sa venovali aktivitám , ktoré každý žiak robil na tabletoch. Touto tvorivou dielňou sme chceli ukázať, že kniha a informačno-komunikačné technológie nemusia byť rivalmi a čítanie umeleckých textov môže byť zábavné, tvorivé i  hravé. 

             

            Do galérie Literárna dielňa: Čítame hravo, tvorivo i aktívne boli pridané fotografie.

        • Beseda  v knižnici
          • Beseda v knižnici

          • Beseda  v knižnici

            Dňa 21.11.2016 sa žiaci III.A a III.C mali možnosť stretnúť a porozprávať s českým  básnikom, textárom a prekladateľom Robinom Králom.  Jeho najnovšia kniha „Vynálezárium“ bola  ocenená cenou Zlatá stuha 2016. Robin Král je známy aj svojimi textami určenými pre rôznych spevákov či piesňovými textami pre divadlo a muzikál.                                                                                                   Spontánnosť našich žiakov mu bola veľmi blízka a dúfame, že tak ako naši žiaci, tak aj pán spisovateľ spolu so svojimi hudobníkmi si odniesli domov  krásny kultúrny zážitok.

             

            Do galérie Beseda v knižnici boli pridané fotografie.

        • Malí Európania
          • Malí Európania

          • Malí Európania

            Dňa 23.11.2016  sa študenti Cirkevného gymnázia zmenili na živé štáty Európskej únie, ktoré pochodovali mestom.  Študenti odetí vo vlajkách, vyzbrojení rôznymi pomôckami pripomínajúcimi členské štáty Európskej únie sa stretli so žiakmi 4.C triedy spolu s triednou učiteľkou J. Zubkovou a pani vychovávateľkou D. Berincovou. Tím euroscoly si pre malých Európanov pripravil veľmi atraktívnu aktivitu. Úlohou žiakov bolo na základe indícií v podobe symbolu štátu uhádnuť danú krajinu EÚ. V prípade uhádnutia boli odmenení symbolom daného štátu. Skvelú a veselú atmosféru dokumentuje niekoľko fotografií.

             

            Do galérie Malí Európania boli pridané fotografie.

        • Triedenie  odpadu
          • Triedenie odpadu

          • Triedenie  odpadu  na I. stupni

            V novembri  navštívili žiaci  I. stupňa s  vílou  Lesankou rozprávkový les a pomohli jej  vyčistiť  les od odpadkov.  Prostredníctvom  environmentálnej rozprávky, v ktorej si žiaci zahrali sa dozvedeli, prečo je dôležité  odpad triediť. Pri práci im pomáhali aj Papierenka, Plastenka a Kovožrút. Poďakovanie za akciu patrí pani lektorke environmentálnej výchovy a vzdelávania  Ing. Paulíne Urdovej z Košíc, ktorá deťom pútavou formou priblížila význam separácie odpadu pre naše zdravie a ochranu našej planéty. 

             

            Do galérie Triedenie odpadu boli pridané fotografie.

        • Záložka do knihy spája školy: Čítam, čítaš, čítame
          • Záložka do knihy spája školy: Čítam, čítaš, čítame

          • V októbri sa v našej škole uskutočnil 7. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy: Čítam, čítaš, čítame.

            Projekt bol pre nás veľmi zaujímavý. Našou partnerskou školou bola CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Žiaci školy nakreslili záložky, na ktorých boli výjavy z ich obľúbených kníh. Dôležité bolo, aby  si uvedomili, že je to dar pre neznámeho kamaráta. Do balíka sme pribalili list s pozdravom, knihu o Trebišove, školské časopisy, erb nášho mesta a ďalšie darčekové predmety. Doplňujúcim programom boli návštevy školskej knižnice a besedy žiakov 5. ročníka o prečítaných rozprávkach, ale aj o projekte, exkurzie prvákov do knižnice i hodiny hlasného čítania. Nástenky vo vestibule školy aj v knižnici boli vyzdobené fotografiami z akcií a záložkami žiakov. Od žiakov partnerskej školy dostali naši žiaci tiež záložky, ktoré im pripomenú dobrého priateľa na druhom konci našej vlasti.

            Školský koordinátor: Mgr. Anna Kasoniová

             

             

            Do galérie Čítam, čítaš, čítame boli pridané fotografie.

        • Recyklácia
          • Recyklácia

          • Naša škola myslí ekologicky, o čom svedčí aj to, že sme sa v dňoch 10. – 14. októbra zapojili do projektu Recyklácia obalov z potravín – starým veciam nová šanca. Celý týždeň vyrábali žiaci V.A, V.B a VI.A spolu s triednymi učiteľkami rozličné výrobky z obalov od potravín.

            Tetrapaky od mlieka sa premenili na vtáčie búdky, vrchnáčiky z plastových fliaš na ozdobné náhrdelníky a nástenné obrazy, plastové tégliky od jogurtov na sukničky a tričká, PET fľaše a sklenené poháre na ozdobné svietniky. Vyrobili sme aj model pištole a luku z nanukových paličiek. Nepotrebné farebné mikroténové vrecká sme upiekli a vytvorili tak zaujímavé prívesky. Z rozličných krabíc sme vyčarovali strašiaka, robota, kávovar a plno ďalších farebných predmetov. Naučili sme sa pri tom dôležitú vec – skôr, ako niečo vyhodíme do odpadkového koša, porozmýšľajme, ako by sme to znova využili, aby sme znížili množstvo odpadu v koši.

             

             

             

             

            Do galérie Recyklácia boli pridané fotografie.

        • Zbierka pre psíkov z OZ Zemplínska labka bola ukončená 27.10.2016
          • Zbierka pre psíkov z OZ Zemplínska labka bola ukončená 27.10.2016

          •  

             

                 27.10. v popoludňajších hodinách sme navšívili pani Barilovú ( ktorá má OZ Zemplínska labka) a psíkov v karanténnej stanici za veterinárnou ambulanciou Veterinárius s.r.o. v našom mestskom parku.

                 Niesli sme tam 112 eur a  vyzbierané deky, vankúše, misky, hrnce,vôdzky. 

                 Za vyzbierané peniažky sme hneď u MVDr.Hrdlíka v jeho ambulancii Veterinarius kúpili 4 x 15 kg granúl a niekoľko tabliet na odčervenie pre psíkov. 

            Všetci sme sa veľmi tešili a s dobrým pocitom sme odchádzali na jesenné prázdniny. 

                 Veľká vďaka patrí tým, ktorí prispeli do zbierky finančne alebo materiálne,  a tak prejavili svoj súcit a empatiu s trpiacimi nemými tvárami. 

             

            Nech ich hreje pri srdiečku, že urobili dobrý skutok :) 

             

            RNDr.Tatiana Jenčová 

             

             

        • Komparo a Testovanie 5
          • Komparo a Testovanie 5

          • Deviatakov, ôsmakov a piatakov čakajú náročné dni – Komparo a T5

            V najbližších dňoch sa najprv deviataci a ôsmaci a neskôr piataci zapotia pri testovaní. Deviatakov a ôsmakov preverí Komparo a piataci si overia vedomosti získané na prvom stupni pri Testovaní 5.

            KOMPARO absolvujú v tomto školskom roku všetci ôsmaci a deviataci, keďže finančné prostriedky na jeho zakúpenie boli hradené z prostriedkov rodičovského združenia. Komparo budú žiaci písať už 16. novembra 2016. Komparo je prezentované ako cvičné testovanie pred oficiálnym Testovaním 9, ktoré všetkých deviatakov čaká 5. apríla 2017. Testovanými predmetmi na Kompare a tiež na Testovaní 9 sú matematika a slovenský jazyk a literatúra.

            Každý účastník testovania KOMPARO dostane podrobnú informáciu o svojich výsledkoch. Dozvie sa, ako je na tom v porovnaní s rovesníkmi z celého Slovenska, ktoré úlohy mu robia problémy a ktoré učivo si ešte musí zopakovať.“ (http://www.komparo.sk/)

             

            TESTOVANIE 5-2016 sa uskutoční 23. novembra 2016 (streda). Zúčastnia sa ho všetci žiaci 5. ročníka našej školy. Testovanými predmetmi sú matematika a slovenský jazyk a literatúra.

            „Cieľom testovania je získať objektívne informácie o výkone žiakov pri vstupe na vzdelávací stupeň ISCED 2 a poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší obraz o vedomostiach a zručnostiach žiakov z testovaných predmetov, ktorý môže pomôcť pri zvyšovaní kvality vzdelávania.“ (NÚCEM – Testovanie 5-2016)

             

            Na testovania sú žiaci dlhodobo pripravovaní opakovaním učiva a riešením testov v rámci krúžku z matematiky pre ôsmakov a deviatakov a na hodinách matematiky so žiakmi piateho ročníka.

        • Nočný basketbalový turnaj
          • Nočný basketbalový turnaj

          • Z 24. na 25.6.2016 sa na našej škole uskutočnil nočný basketbalový turnaj, ktorého sa zúčastnilo 7 družstiev, 43 žiakov. Hrací systém bol každý s každým. Za takmer 12 hodín sme odohrali 21 zápasov, pri ktorých padlo 506 košov- 1 016 bodov. Pri nočnom basketbale nevyhlasujeme víťazov. Tými sú všetci, ktorí prekonali kritické ranné hodiny, popasovali sa s únavou a vydržali až do posledného zápasu. Horúčava príliš neumožňovala si trošku zdriemnuť, o to viac však vznikol priestor na družné debaty, utuženie vzťahov, priateľstiev. Akcia sa vydarila a už teraz sa tešíme na ďalšie dejstvo v budúcom školskom roku.

        • Maratónska štafeta
          • Maratónska štafeta

          • 22.6.2016 sa 52 žiakov našej školy pokúsilo zdolať maratónsku trať o dĺžke 42 195 metrov štafetovým spôsobom v čo najkratšom čase. So 175 kolami a 192,5 metrami sa pasovali žiaci, ktorí počas roka reprezentovali našu školu v rôznych športoch, no zahanbiť sa nedali ani naši nádejní piataci, šiestaci. Deviaty ročník maratónskej štafety poznačilo horúce počasie. No i napriek tomu, že rekord z roku 2011 nepadol, je výsledný čas 2 hodiny, 7 minút a 58,86 sekundy veľmi dobrý. Našu tradičnú športovú akciu sme ukončili opekačkou na školskom dvore.

        • Predposledný školský týždeň v znamení športu
          • Predposledný školský týždeň v znamení športu

          • Koncom júna sú všetky postupové súťaže za nami, známky sú vo väčšine prípadov uzavreté. Práve v tomto období však vzniká priestor pre žiakov, ktorí sa každoročne tešia aj na športovú bodku za uplynulým školským rokom. Tradične sa jedná o maratónsku štafetu a nočný basketbalový turnaj. K dvom záverečným športovým akciám sa pridružil aj odložený 7. ročník Štefánikovej latky. Ale poďme pekne po poriadku. 21.6. 2016 sa na našej škole uskutočnil siedmy ročník v skoku do výšky pod názvom Štefánikova latka 2016. Vzhľadom na preložený termín a slabšiu účasť škôl boli dosiahnuté celkom slušné výkony, tak u chlapcov ako aj u dievčat. Víťazom blahoželáme a veríme, že o rok podporíme dobré výkony aj hojnejšou účasťou a tak naplníme zmysel tejto športovej akcie. Výsledky Chlapci 1. Tusai Peter- 168 cm, ZŠ, M. R. Štefánika, Trebišov 2. Bejda Adam- 161 cm, ZŠ Obchodná, Sečovce 3. Béreš Marko- 161 cm, ZŠ Obchodná, Sečovce Dievčatá 1. Recka Katarína- 140 cm 2. Kožuchová Sára- 134 cm 3. Adamčíková Zuzana- 134 cm Všetky tri z domácej školy M. R. Štefánika

    • Kontakty

      • Základná škola
      • +421566684416
      • Telefón učtáreň: 056/6724223
      • M. R. Štefánika 910/51 07501 Trebišov Slovakia
      • IČO: 035541113
      • DIČ: 202 166 34 79
      • Riaditeľka školy: RNDr. Iveta Kučerová Telefón: 056/6684416, 0901 704 093
      • Zástupkyňa riaditeľky pre 1. stupeň a ŠKD: Mgr. Renáta Lapitková, email: lapitkova@zsmrstv.edu.sk, telefón: 0903 645 685
      • Zástupkyňa riaditeľky pre 2. stupeň: PaedDr. Božena Vašková, email: zastupkyna@zsmrstv.edu.sk, telefón: 0903 645 685
      • Vedúca školskej jedálne: Monika Dulovičová, email: jedalen@zsmrstv.edu.sk, telefón: 0903 644 841